Dalyan ve iztuzu plajı gezi vlog






Dün çok güzel bir geziye katıldım
uzun zamandır buraya gitmek istiyordum ama kısmet olmamıştı.
gerçekten görülmesi gereken muazzam yerlerden biri ben bayıldım.
 size biraz bahsedeyim;


     Dalyan iskelesinde bulunan teknelerle hareketinizden sonra , çok keyifli bir yolculukla  ortalama olarak 30 dakikada Dalyan ağzı plajına ulaşılıyor. Dalyan aslında denize çok yakın ama kanallar dolaşılarak gidildiği için plaja ulaşmak biraz uzun sürüyor. 

        Tekneniz önce kaya mezarlarının önünden geçiyor. Dalyan’ın binalarının bittiği yerden itibaren delta başlıyor. Ana kanalı takip ederek, balıkların denize kaçmasını önleyen kapıya ulaşılıyor. Tekneler geçerken açılan kapıyı geçtikten sonra tam bir labirentin içine düşüyorsunuz. 


 kral mezarları,

Eski inanışa göre insanın mezarı ne kadar yüksekte olursa o kadar tanrıya yakın olurmuş ve o yüzden kayalara kazılırmış kralların ve önemli insanların mezarları.
.
Dalyan'da özellikle aksamları kaya mezarları ışıklandırıldığı vakit ayrı bir güzellik olarak karşımıza çıkmaktadır.
"Krallar yüksekten bakar." Dalyan'ı yüksekten izleyen kaya mezarlarının binlerce yıl önce hangi teknik kullanılarak yapılabildikleri hala anlaşılamamaktadır. Hangi aletler kullanılarak o kayalar oyulabilmiştir? Bunlar yapılırken, sadece mezar odası oyulmamıştır. Mezar odasının dışından da dağ oyularak, mezar dağdan bağımsız hale getirilmiştir. Bir kişi rahatça mezarın çevresinde dolaşabilmektedir. Bunun amacının kralın mezarına tapınak havası vermek olduğu sanılmaktadır.


               Tekneniz önce kaya mezarlarının önünden geçiyor. Dalyan’ın binalarının bittiği yerden itibaren delta başlıyor. Ana kanalı takip ederek, balıkların denize kaçmasını önleyen kapıya ulaşılıyor. Tekneler geçerken açılan kapıyı geçtikten sonra tam bir labirentin içine düşüyorsunuz. Bilmeyenin yolunu bulabilmesi mümkün değil. Çeşitli su kuşlarını ve çevreyi izleyerek doğa ile baş başa keyifli bir yolculuk sonunda İztuzu kumsalı göründüğünde, içinizden bir hayranlık volkanı patlıyor.

 Biran önce, oraya ulaşma arzusu benliğinizi kaplıyor. Ben dikkat ettim. İnsanlar İztuzu’na ulaştığında teknenin bağlanmasını dahi beklemeden iskeleye adım atmaya çalışıyor. Dönüşte ise adımlar geri gidiyor. Son ana kadar teknenin yanında suya girenler oluyor.
    
            Ulaştığınız bu kumsal, nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Carettaların en önemli üreme merkezlerinden biri. Kumsala ayak bastığınız taraf, tatlı su. Karşınızdaki engin deniz ise bol tuzlu Akdeniz! Artık tercih size kalmış. İster tuzlu suda, ister tatlı su da yüzersiniz!
          
                 Doğa harikası Dalyan İztuzu Kumsalı, Radar tepesinin eteğinden Dalyan Boğaz’ına kadar 5 bin 400 metre uzunluğundadır. Boğazın batısındaki Küçük Plaj kumsalını da ilave ederseniz, toplam uzunluk 6 kilometreyi aşmaktadır. Caretta Carettaların yumurtalarını bırakabilmelerine çok uygun olan ince kumlu bu plajın Batı tarafına teknelerle, Doğu tarafına ise karayoluyla gidiliyor.
                Her iki tarafın da farklı özellikleri var. İki uçta 2 ayrı plaj tesisi var. Tekne ile gidilen taraftakinin adı Dalyanağzı Plajı. Karayolundan gidilen ise İztuzu Plajı. Her 2 plajı da Belediye işletiyor. Kumsalın orta kısmı ise tamamen doğal haliyle sizi bekliyor. Yalnızlığı sevenler, 'ıssız adam' olmak isteyenler için ideal. 
                   
                  Bu kumsala Caretta Caretta (Loggerhead) türü deniz kaplumbağaları yumurta bıraktıkları için Mayıs’tan Eylül'e akşam 20.00’den sabah 08.00’e kadar plajdan yararlanamıyorsunuz. Plaj geceleri tamamen kaplumbağalara ve koruyuculara bırakılıyor.




İztuzu plajının dikkat çekici başka bir özelliği de bir tarafı tatlı su, bir tarafı da tuzlu su olan Akdeniz suyudur. Diğer bir tarafı da kanalı, denize bağlayan boğaz. Bu özelliği nedeniyle: dünyada eşi yoktur.

 İztuzu Plajı, Avrupa’nın en iyi 10 ve dünyanın en iyi 25 plajı arasında  yer almaktadır.İNGİLİZ The Times gazetesi, 
6 aylık bir araştırmanın sonucunda doğa harikası, 

İztuzu Plajı’nı, “Avrupa’nın En İyi Açık Alanı” ilan etti. The Times’ın internet sitesinde İztuzu ile ilişkin yapılan değerlendirmede, “İztuzu plajı Akdeniz’de ender rastlanan bir yer: çam ağaçlarıyla kaplı bir dağdan nehir ağzına uzanan, bir tek ev, dükkân veya otel görünmediği 4.5 kilometrelik altın kum” şeklinde yer vermiştir.




ben malesef caretta göremedim kızım suda yüzen bir tane görmüş, mayıs ta sanırım yumurtlama dönemiymiş temmuz da suya iniyorlarmış öyle söylediler. yazın yaklasık günde 10 bin kişi geliyormuş. biz ekim ayında gittiğimiz için çok sakindi daha çok yabancı turist vardı. doğası o temiz havası minyatürlüğü herşeyiyle cok güzeldi.

videomu muhakkak izleyin ve mutlaka kanalıma abone olun dostlar





Yorumlar

Popüler Yayınlar